22 Şubat 2009 Pazar

Benim Afrikam

Sahel altı Afrika'yı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül gezisinin ilk durağı Kenya'dan güneydeki Tanzanya'ya geçti. Tanzanya'nın da güneyinde tarifsiz trajedilerin pençesinde kıvranan Zimbabve var.
Bir zamanlar dünyanın en sevilen devrimcisiyken bugün en acımasız diktatöre dönüşen Robert Mugabe'nin Zimbabve'si...
Enflasyonun yüzde 2 trilyarı geçtiği Zimbabve... (Not: O kadar büyük rakam ki, Türkçe'de henüz karşılığı yok. 1 Trilyar'ı yazmak için 27 sıfır eklemek gerekiyor!)
Bir aylık gelirleriyle bir ekmek bile alamayan doktorların işi bıraktıkları Zimbabve... (Bir doktorun aylık maaşı 0.22 sente indi. Yani doktorlar 5 ayda 1 avro kazanabiliyorlar!)
Doktorlar işi bırakınca salgınların at koşturmaya başladığı Zimbabve... Koleraya yakalananlar 100 bini, ölenler ise 4 bini geçti. Beslenme yetersizliğinin azdırdığı AIDS salgınından etkilenenler ise 12 milyon nüfusun yarısını buldu.
Halkı tüyler ürpertici açlık, rakamlara sığmayan enflasyon ve başdöndürücü hızla yayılan salgınlarla boğuşurken, hastalar ilaç yokluğundan ölüme terk edilirken, Mugabe dün 85'inci yaşgününü 3 bin ördek, 80 inek, 70 keçi ve 12 domuzun kesildiği, konuklara 2 bin şişe şampanyanın, 8 bin istakozun, 100 kilo jumbo karidesin, 4 bin porsiyon havyarın ikram edildiği ziyafetle kutladı. Maliyeti: 1.5 milyon ABD Doları!
Aynı Mugabe'nin HongKong'da 5.8 milyon ABD dolarına muhteşem bir villa daha aldığı ortaya çıktı. "Daha" diyoruz; çünkü Afrika'nın Uzakdoğu'da "Birkaç" evi olduğu zaten biliniyordu.
Aynı Mugabe 29 yıllık iktidarında en az 5 milyar doları yurtdışına kaçırdı.

...

http://www.sabah.com.tr/safak.html

Erdal Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder