4 Mart 2009 Çarşamba

PKK'nın tasfiyesi ne demektir?

Geçenlerde yazdığım bir yazının başlığı "PKK'nın tasfiyesi" idi.
Daha o başlığı atarken biliyordum çekeceği tepkiyi. Ama bu sorunu çözmek istiyorsak, tabu haline gelmiş kimi sözcüklerle yüzleşmemiz gerektiğini de biliyordum. Tıpkı "af" gibi "Kürdistan" gibi, "özerklik" ya da "federasyon" gibi.

Yıllardır "af" yerine "eve dönüş" "dağdan indirme" gibi ifadeler kullanmak, olayın kendisine karşı olanları yatıştırmaya yetmedi. Kuzey Irak'ta kurulan özerk bölgenin adının Kürdistan olduğunu telaffuz etmemek de orada yaşanan gerçeği değiştirmedi.

Bugün bizim Dışişleri'nin ve MİT'in, Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile işbirliği halinde, ABD'nin ve AB'nin tam desteğini alarak yürüttükleri çalışmanın hedefinin PKK'nın tasfiyesi olduğunu inkar ederek bir yere varamayız.

Sözcüklerden korkarak, olup bitene adını koymaya çekinerek daha fazla ilerleyemeyeceğimiz bir noktaya vardık. O yüzden, kimilerine biraz provokatif gibi gelse de, önümüzde uzanan sürecin "PKK'nın tasfiyesi" süreci olacağını ummaya ve bunu söylemeye devam edeceğim.

Ama öte yandan, yazıma gelen eleştiri mektuplarında da açıkça ortaya çıkan yanlış anlamaları düzeltmek, "PKK'nın tasfiyesi" ifadesi etrafında oluşan vahim kavram kargaşasını netleştirmek durumundayım. Bu amaçla, "PKK'nın tasfiyesi" yazımla ilgili olarak aldığım bir eleştiri mektubunu sütunuma almaya karar verdim.

"Size bu mektubu, yıllar boyunca Türk devletinin zulmünü en derinden hisseden ve tam yirmi yıl boyunca bizzat devletin işkencesi altında yaşayan ve ama Türk'e, Türkler'e karşı en ufak bir nefret duymayan, her iki halkın kardeşliğine çok samimi duygularla inanan bir Kürt insanı olarak yazıyorum" diye başlamış okurum.

Onun iyi niyetine ve samimiyetine yüzde yüz inandığım, ayrıca yazdıklarıyla kendisi gibi düşünen yüz binlerce insanın fikir ve duygularına iyi bir tercüman olduğunu düşündüğüm için mektubun en önemli bölümlerini buraya alıyorum:

"...Neden PKK ile birlikte bir çözüm değil de, PKK'nın tasfiye edilmesini istiyorsunuz? PKK tasfiye edilirse ne olur? Kürt sorunu çözülür diye mi, Kürtler'in hakkı verilir diye mi, yoksa sahipsiz kalan Kürtler daha rahat tasfiye edilir diye mi PKK'nın tasfiyesini istiyorsunuz? Evet, hangisi için PKK tasfiye edilmelidir? Çözüm için mi yoksa büyük bir katliam için mi? Büyük bir katliam için tasfiyeden yana olmadığınızı biliyorum. İyi niyete dayanan bir düşünce olduğu kesin. Ama büyük yanılıyorsunuz, evet büyük yanılıyorsunuz. Çünkü PKK olmadığı zaman da Kürt sorunu çözülmemişti, olduğu zaman da... Demek ki sorun PKK'nın olup olmaması değil, esas sorun zihniyettir. Zihniyet değişirse sorun da çözülür, hem de PKK ile birlikte. (...)

Peki, PKK'nın tasfiye edilmesi düşüncesi, sizce artık terk edilmesi gereken bir düşünce değil mi? Hani klasik düşünce deniliyor ya. Bence bu düşünce de artık klasik bir düşüncedir. Yeni düşünceye, yeni açılımlara ve her şeyden önce ortak bir sağduyuya ihtiyaç vardır. Kürt sorununun çözülmemesinin nedenlerinden birisi nedir biliyor musunuz, birbirini tasfiye düşüncesi egemen olduğu içindir. Ne zaman ki birisi diğerini tasfiye etme, birisi diğerini kabul etmememe düşüncesi geliştiyse, işte o zaman işin içine kan, kavga ve savaş girdi. (...) Eğer insanlar, halklar, topluluklular ve politikacılar birbirlerini tasfiye etme yerine birbirlerini kabul ederek kendi sorunlarını çözmeye kalkışsalardı, bugün insanlık kan deryasında yüzmezdi. Tasfiye karşı direnişi, karşı saldırıyı, var olmak için kendini her türlü araçla savunmayı getirmiştir. (...) Evet, çözümler, tasfiyeler üzerinde inşa edilmemeli ve sizin gibi aydın, yazar ve duyarlı insanlar bunun yerine daha mantıklı ve kabul edilir çözümler konusunda kafa yormalıdır."

Gördüğünüz gibi bugünlük yerim bu kadar. İlk bakışta çok haklı görünen bu sorulara cevabımı ancak gelecek yazıda verebileceğim.
Gülay GÖKTÜRK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder