31 Mart 2009 Salı

‘Biber oylar!’

İnsanın çok mu arıyorsun bu başlıkları kardeşim diyeceği geliyor ama bu kısaltılmış hali; yazının asıl başlığı: ‘Aslan Kral, Pembe Panter, Kağıttan Kaplan ve Ormanlar Kralı!’

Pembe Panter, Kemal Kılıçdaroğlu; Virgin Radio’da Ayça Şen etiketledi, kendisi zeki ve sempatik buldu ve seçim sonuçlarından da görüldüğü gibi ‘Deniz’e düşen Pembe Panter’e sarıldı’.

Kağıttan Kaplan, Deniz Baykal; Seçimin tek kaybedeni. Parti oylarının lider oylarından fazla olması, İstanbul’un neticesi, partinin liderliğine alternatif arayışı değildir de nedir? ‘Kağıt üzerinde başkanlık yetmiyor bize bir aslan lazım’ cümlesinin oyla yazılmış şeklidir. İsteyen sağlamasını şöyle yapsın; CHP seçmenine bir sorun bakalım ‘Arkadaş seçimlere CHP’nin başında Kemal Derviş’le girseydik ne olurdu’ diye...

Aslan Kral, Tayyip Erdoğan; Gerçek kralın vatandaş olduğunu teslim eden aslan, kendi gölgesine sığınan ve temposuna dayanamayanlara kükreyecek ve ormanın altını üstüne getirecektir. Şüphe götürmez bir diğer gerçek AK Parti’de lider oylarının, parti oylarının üzerinde olduğudur. Yüzde 39 Tayyip Erdoğan’ın şahsi dip noktasıdır, partinin değil. (CHP’de bu rabıta tam tersi).

Ormanlar Kralı, Millet; Erdoğan’a aslanlığı teslim etti ama ‘Kral benim’ demeyi de ihmal etmedi. Veren el almasını da bilir diyerek kar marjı azalan her patronun yapmaya bayıldığı ‘ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ benzeri bir ince ayarı verdi. Seçimin en büyük galibi vatandaştır, ‘Ülke buysa kral benim’ diye mührü basmıştır.

* * *

Üç önemli soruya işaret etti seçimler, bu arada:

1- Parti dağılımlarında seçmenin kendine özel hassasiyetleri neler, bunları hangi önceliklere göre sıralıyor ve bu sıralama ne kadar esnek sorusunun siyasetçiler ve siyaset bilimciler tarafından irdelenmesi gerek...

Örneğin aşağıdaki şablonların hangi gruplara tekabül ettiği, kendi içinde ve gruplar arasındaki akışkanlık ve ikame esnekliği incelenebilir:

- Laik Türk Müslüman

- Türk Laik Müslüman

- Müslüman Türk Laik

- Laik Müslüman Türk

- Müslüman Laik Türk

- Türk Müslüman Laik

2- Tayyip Erdoğan -tercihen- ‘monşerler, elitler, başörtüsüz zenginler bizden değil’ söylemini gözden geçirmeli. Nasıl olsa AK Parti kazanacak bari ‘yaftamı hakedeyim’ diye kalbi solda cüzdanı sağda vatandaşlar arasından ‘Başbakanı’ cezalandırmak üzere CHP’ye oy veren insan sayısı AK Parti Genel Merkezi’nin tahmininin üzerinde olabilir.

Nedir?

Dünün ‘ödünç oylar’ı bugün ‘biber oylar’a dönüşmüş, yarına dair bir soru işareti doping niyetine kullanılmıştır.

3- Van’daki seçim sonuçları neyin ifadesidir, partiler üstü bir yaklaşımla incelenmelidir.

Murat Birsel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder