31 Mart 2009 Salı

Laiklik kavgası yoksa CHP var!

Muhtıra yok... Laiklik vurgusu yok... İrtica yok... Rejim elden gidiyor nutukları yok...
Bu seçim ile 3 Kasım 2007 genel seçimleri arasındaki en büyük fark belki de buydu.

Bunlar olmadan hem daha huzurlu bir seçim yaşadık, hem de bunların olmadığı bir seçimde AK Parti'nin oy oranının düştüğüne şahit olduk!

Bence bu seçimin en önemli göstergesi bu olmalıdır.

Bunların üstüne CHP'de Gürsel Tekin'in fikir babalığını yaptığı türban, çarşaf, tarikat açılımlarını da koyunca CHP ciddi bir başarı yakaladı.

Özellikle İstanbul'da CHP'nin yakaladığı ivme gösteriyor ki, bundan sonra yapılacak seçimlerde CHP açılımlarını bu şekilde sürdürdüğü ölçüde oylarını artıracak.

Seçmen haritasını göz önüne alıp haritaya CHP açısından bakıldığında çok açık bir gerçek daha var.

Bir, Cumhuriyet Halk Partisi Doğu ve Güneydoğu'da hiç yok!..

İki, CHP Anadolu'da yok!

Üç, CHP özellikle Güney kıyı illeri, Ege kıyı illeri ve Trakya bölgesinde neredeyse bütün illeri aldı.

Bu anlamda CHP'ye Cumhuriyet Halk Plajları Partisi bile denilebilir.

Aslında bu durum önemli bir gösterge.

Yaşam biçimi kaygısı taşıyan kıyılar CHP'yi tercih ediyor!

O halde bundan sonra AK Parti'nin yaşam biçimi kaygıları ile hareket eden çevrelere güven verecek adımlar atması gerekecek.

Denize kıyısı olan illerde, Antalya'da bile AK Partinin kaybetmesi, hem de Başbakan'ın 28 defa Antalya'ya gitmesine, Antalya'ya ciddi yatırımlar yapılmasına rağmen kaybedilmesini AK Parti'nin iyi okuması gerekiyor.

AK Parti'nin İstanbul'da CHP'nin oylarını artırmasını iyi okuması gerekiyor.

İstanbul'da AK Parti teşkilatları iktidar olmanın verdiği avantaj ve anket şirketlerinin verdiği yüksek rakamlar yüzünden seçime asılmadı, gerektiği kadar çalışmadı. AK Parti İstanbul'da Büyükşehiri kazandı ama ilçelerde ağır kayıplar verdi.

MHP'nin oy oranını artırmasını nasıl anlayacağız?

Kürt açılımları, TRT Şeş vs. bunlar MHP'ye yaradı. Türkiye'de milliyetçilik hâlâ önemli getirisi olan bir alan. Özellikle ilk defa oy kullanan seçmenlerden MHP'nin iyi oy aldığı kanaatindeyim.

Saadet Partisi... AK Parti'den oy tırtıklama işinde başarı gösteriyorlar! Böyle devam etsinler.

Halk, AK Parti'ye "Gururlanma padişahım senden büyük Allah var" diyerek oylarını düşürdü fakat istikrarın devamından yana olduğunu da ortaya koydu. CHP'ye "Açılımlarını artır, laiklik kavgasını bırak" derken MHP'ye de milliyetçilik üzerinden "Ver gazı ver gazı" dedi.

DTP'nin alacağı ders nedir? DTP Doğu ve Güneydoğu'da birçok ili aldı ancak toplamda oyunu hiç artırmadı. Bu şekilde devam edersen bölgesel parti olarak kalırsın, asla Türkiye partisi olamazsın!

Nuh Gönültaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder