27 Mart 2009 Cuma

Seçim izlenimleri ve bir duâ

Sevgili okuyucular, seçimin son haftalarını Güney’de ve Güneydoğu’da geçiriyorum. Çeşitli vilâyetleri gezdim; konferanslar verdim; özellikle halkla yoğun temaslarım oldu. Seçim üzerindeki müşahadelerimi özetle sizinle paylaşmak istiyorum.
Evvelâ, hemen belirtmem gerekir ki, bu mahallî seçimler tamamen AK Parti’nin hâkimiyeti altında geçiyor. Belirli istisnalar dışında Türkiye’nin hemen her yerinde bu gerçeği farkediyorsunuz. Yalnız Diyarbakır’da, İzmir’de, Mersin’de ve Eskişehir’de seçim ortada gözüküyor ve büyük bir çekişme yaşanıyor.
***
Muhalefetin AK Parti’ye karşı kullandığı en büyük koz küresel ekonomik kriz... Özellikle piyasadaki durgunluk, daralma ve işsizlik hakkındaki tenkitler geniş halk kitleleri üzerinde etkili olabiliyor.
Lâkin, seçmenin büyük çoğunluğu, küresel ekonomik krizin Türkiye’ye mahsus olmadığını ve AK Parti Hükûmeti’nin gerekli tedbirleri aldığını düşünüyor. Hattâ bir kısım seçmenler, ekonomik krizden sorumlu olarak, 2007’de Cumhurbaşkanı seçiminde ve 2008’de AK Parti’nin kapatılması dâvasında, CHP’lileri ve onların güdümündeki siyasallaştırılmış yargıyı görüyor.
Ancak, gene de ekonomik kriz yüzünden AK Parti’nin yüzde 50’nin üzerinde tahmin ettiğim oy oranının birkaç puan kadar düşmesi mümkün görünüyor.
***
Seçmenin AK Parti’ye rağbet etmesinin çeşitli sebepleri var. Şöyle ki;
- Bir defa Recep Tayyip Erdoğan’ın karizması ve performansı başlıbaşına çok etkili bir unsur.
- AK Parti İktidarı’nın 6,5 yıllık icraat dönemindeki hizmetleri de seçmen tarafından takdir ediliyor. Özellikle sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, enflâsyon, büyüme, duble yollar gibi birçok konuda seçmen, memnuniyetini dile getiriyor.
- 2004’te seçilen AK Partili belediyelerin hizmetleri de önemli oluyor. Gezdiğim birçok ilde belediyecilik bakımından büyük mesafeler katedildiğini bizzat müşahede ettim.
- AK Parti’ye yapılan ‘kapatma dayatması’, 22 Temmuz Genel Seçimleri’ndeki kadar değilse de, seçmenin demokratik tepkisine sebep oluyor.
- Ergenekon Soruşturması ve darbecilerin kirli çamaşırlarının ortaya dökülmesi, seçmende AK Parti’ye karşı güven uyandırırken, kendisini ‘Ergenekon’un Avukatı’ olarak ilân eden Baykal’a ve CHP’ye tepki doğuruyor.
- Erdoğan’ın Davos’taki dik duruşu, halkın çok büyük çoğunluğu tarafından müspet karşılanıyor ve AK Parti’nin oy oranını arttırıyor.
- Seçmende, küresel ekonomik krizden ancak kuvvetli ve istikrarlı bir hükûmetle çıkılabileceği kanaati bulunuyor.
***
Meydanlardaki partili seçmenlerin hoşuna gitse de, halkımız bu seçimlerde seviyenin düştüğü görüşünde. Meselâ ‘eşek muhabbeti’nden hazzetmiyor. Özellikle Baykal’ın hakaretâmiz konuşmaları ve Bahçeli’nin kendisine hiç yakışmayan huşûneti tepki çekiyor. Erdoğan’ın esprileri ise, öncesinden beri devam eden halka yakın tavrıyla örtüşüyor.
Bu arada, CHP’nin, belediyelerin öğrencilere verdiği bursu idarî mahkemelere giderek kestirmesi, halkın büyük tepkisine sebep oluyor.
Ayrıca, internet sitelerinde yayınlanan ses kayıtlarında görülen CHP-Darbeci ilişkisi de tepki çeken diğer bir husus...
***
AK Parti ile CHP arasında yaşanan kutuplaşma, üçüncü parti MHP’yi güç durumda bırakıyor. Ancak bazı illerde ise bu kutuplaşma AK Parti ile MHP arasında cereyan ediyor. Meselâ, Adana, Kilis, Osmaniye gibi illeri hemen saymak mümkün.
***
AK Parti’nin DTP ile Diyarbakır iddialaşması, diğer Güneydoğu illerinde, hattâ Gaziantep gibi DTP’nin etkili olmadığı yerlerde bile, DTP seçmeninin bileylenmesine ve saflarını sıklaştırmasına yol açmış. Bu arada terör örgütünün tehditleri de hâlâ tesirli olmaya devam ediyor.
***
Saadet Partisi, yeni Genel Başkanı Prof. Numan Kurtulmuş’la moral bulmuş ve hareketlenmiş görünüyor. Bu durumda oylarını bir miktar arttırması sürpriz olmayacak.
***
Bence değerli araştırmacı Tarhan Erdem’in tahminleri son derece isabetli. Son olarak benim seçim tahminimde şöyle:
AK Parti yüzde 48,5; CHP yüzde 22,5; MHP yüzde 14,5; DTP yüzde 4,5; SP yüzde 4; BBP yüzde1,5; DP yüzde 1,5; DSP yüzde 1,4; diğer yüzde 1,6.
29 Mart 2009 Mahallî Seçimleri’nin Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum.

DUÂ
Sevgili dostum Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının uğradığı helikopter kazası beni derinden yaraladı. Kazadan sağ kurtulabilmesi için Yüce Allah’a bütün kalbimizle duâ ediyor; sevenlerinden ve imanlı, vatansever herkesten O’nun için duâ bekliyoruz.

Hasan Celal Güzel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder