29 Ocak 2009 Perşembe

İstanbul kavgası

YEREL seçimlerde büyük partiler daha şanslıdır. Çünkü “Benim partimin şansı yok, öyleyse yakın gördüğüm büyük partiye oy vereyim” düşüncesi belediye seçimlerinde daha etkilidir.
Bu sebeple, hem AKP hem CHP belediye seçimlerinde ‘normal’de alabilecekleri oylarının biraz üstünde oy alacaklar.
Belediye seçimlerinde iktidarda bulunmak da bir avantajdır.
Bu sebeplerle, şimdiden seçimlerin AKP-CHP düellosu şeklinde geçeceği belli.
Politik sonuçları itibariyle dört ilin belediye seçimleri son derece önemli: Türkiye’nin en büyük şehri, ticaret ve kültür merkezi olarak İstanbul...
Başkent olarak Ankara...
Ege’nin nabzını ve ‘Batılılaşma’ tarihimizi temsil eden İzmir...
Kürt meselesinin seyri bakımından fevkalade önemli olan Diyarbakır...
İstanbul kavgası daha ateşli; işte, günlerdir Erdoğan’la Baykal, Topbaş’la Kılıçdaroğlu arasında dehşetli bir tartışma yaşanıyor.

Oyları artacak
Daima başarılı kamuoyu araştırmaları yapan A&G‘nin bulgularını dünkü Milliyet yayımladı:
- AKP’li Kadir Topbaş yüzde 50 oy alacak! İstanbul’un seçim tarihinde bir rekordur bu. Topbaş AKP’nin 2004 oylarına bu şekilde 4 puan eklemiş olacak...
- CHP’li Kılıçdaroğlu ise yüzde 32 oy alacak; CHP’nin 2004 belediye seçimlerine göre Kılıçdaroğlu da partisine 4 puan eklemiş olacak.
İstanbul’da Topbaş’ın açık farkla zafer kazanacağı belli. Seçimler bunun hukuki ve siyasi tescilini yapacak.
Kılıçdaroğlu’nun başarısı ise, CHP’nin oylarını artırmak olacak. Çünkü CHP’ye soğuk duran ama AKP’ye daha çok kızanların da oyunu alacak.
Kılıçdaroğlu, Melih Gökçek’le yaptığı sert polemikte kamuoyunun dikkatini çekti, takdir topladı. İstanbul halkının yüzde 77’si Kılıçdaroğlu’nu tanıyor. CHP adayı diye adı geçenlerin hiçbiri bu çapta tanınmıyordu. Kılıçdaroğlu AKP’ye öfkelenen seçmenleri sandıkta motive edecek bir isimdir; CHP açısından akılcı bir seçimdir.

Topbaş faktörü
A&G araştırma şirketinin yöneticisi Adil Gür’e sordum: Kadir Topbaş AKP’nin sırtında bir yük mü, yoksa bir avantaj mı?
Cevabı:
- Kesinlikle avantaj. Çünkü İstanbul halkının yüzde 52’si Topbaş’ı ‘başarılı’, yüzde 30’u ‘kısmen başarılı’ buluyor. ‘Başarısız’ diyenler yüzde 18’den ibaret!
Demek ki, AKP’li olmayan İstanbulluların da önemli bir bölümü Topbaş’ı başarılı buluyor; onun belediye hizmetlerini takdir ediyor.
Bir İstanbullu olarak Topbaş’ın belediye hizmetlerini ben de takdir ediyorum. Ama onun en çok takdir ettiğim yönü, seviyesiz polemiklerden, ateşli parti kavgalarından daima uzak durması, kişisel saygınlığını korumasıdır.
Tabii TV ekranlarında Kılıçdaroğlu ile Topbaş arasında tartışmalar olacak. Ama şunu söyleyeyim;
Kılıçrdaroğlu’nun Gökçek’i hırpaladığı gibi Topbaş’ı da hırpalaması o kadar kolay olmayacaktır.
Kılıçdaroğlu, Topbaş’la tartışmalarında belediye hizmetlerine odaklansa daha iyi eder.
İstanbul’daki belediye kavgasında en çok merak ettiğim yer Şişli’dir! 2004 seçimlerinde CHP’den aday olan Mustafa Sarıgül yüzde 67 gibi ‘astronomik’ bir oyla seçilmiş, AKP yüzde 22’de kalmıştı! Şimdi Mustafa Sarıgül DSP’den aday... Sarıgül’ün Şişli’deki gücünü kimse küçümsemesin. Bakalım Şişli’yi Sarıgül mü, CHP mi alacak?

Taha Akyol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder