31 Ocak 2009 Cumartesi

Zalimlere Meyletmeyin!

Osmanlı sonrası dünya, tam anlamıyla kan ve gözyaşına boğuldu. Savaşlar, işgaller, işkenceler, katliamlar, acılar birbirini, takip etti. Maneviyat yoksunluğunun ortaya çıkardığı sosyal çalkantılar da ilave edilirse, son yüzyılda dünya huzur ve barışa hasret kaldı.

1. ve 2. Dünya Savaşları'nın getirdiği yıkımdan sonra, Afganistan, Keşmir, Doğu Türkistan, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Irak,Lübnan gibi yerlerde yaşanan zulüm ve vahşet, bütün dünyanın gözleri önünde cereyan etti. Fakat, binden fazla kişinin ölümü, 5 binden fazla insanın yaralanması ile sonuçlanan İsrail'in son Gazze işgali, savaştan beter bir vahşet ortaya çıkardı. Ölenlerin yüzde 98'i sivil halk. Savaşın bile bir kuralı varken, Gazze'de, cinayetin ötesinde bir insanlık suçu işlendi. Bebek, kadın, çocuk, sivil halk demeden bir toplum imha edilmek istendi.

Gazze ve diğer yerlerde yaşananlar bir günde ortaya çıkmadı. Zalimler, devletlerin nabzını yoklaya yoklaya, halkların haksızlığa olan tepki ve dirençlerini ölçe ölçe bu noktaya geldiler. Mevlana Hazretleri'nin bir sözü var: 'Salihlerin tembelliği, fasıkların iktidarını hazırlar.'

Dünyadaki bir avuç zalim, bu insanlık suçunu tek başına işlemedi. Temiz, dürüst ve mazlum insanların da yaşadığı ülkelerdeki idarecilerin desteği ile bu vahşi icraatlarını gerçekleştirdiler. Gelinen noktada, toplumlar tutumlarını bir kez daha gözden geçirmeli, yöneticilerine karşı seslerini yükseltmelidirler. Sözün burasında, zalimlere ve onlara destek olanlara nasıl bir akıbetin beklediğini hatırlatmak isteriz. Alemlerin Rabbi buyuruyor: 'Zalimlere meyletmeyin. Sonra size ateş dokunur da cehennemde yanarsınız. Sizin Allah'tan başka dostlarınız yoktur. Sonra Allah'tan da yardım göremezsiniz.' (Hud, 113)

Rabbimiz, zulmetmek bir tarafa, kalbimizin zulmedenlere meyletmesinden, onlara karşı içimizde küçük bir sevginin oluşmasından bile razı değildir. Fıkıh kitapları, 'Zulme rıza göstermek de zulümdür.' ifadesine yer vermektedir.

Toplumları ayakta tutan, onları huzur ve barış içinde yaşatan 'adalet'tir. Bu yüzden Hz. Ömer (r.a) 'Adalet mülkün temelidir.' der. İnsana verilen akıl, adalet ve zulmü ayırt etme yeteneğine de sahiptir. Tarih, küfür üzere olduğu halde hayatiyetini sürdüren toplumların varlığına şahit olmuştur ama zulüm ile devam eden bir toplumun uzun ömürlü oluşuna şahit olmamıştır. Atalarımız 'Zulüm ile abad olanın akıbeti berbat olur.' demişlerdir.

Dünyada, zulüm her yeri kaplamıştır. Hergün binlerce mazlumun ah ve feryadı arşa yükselmektedir. Zulüm ve vahşet yaygın olduğu sürece, dünya rahat yüzü görmeyecek, huzur ve barışa hasret kalacaktır. Yüce Rasül (s.a.v) şöyle buyurur: 'Mazlumun bedduasından sakının. Çünkü, onun duasıyla Allah arasında, duanın kabulüne engel olacak bir perde yoktur.'(Riyaz'us-Salihin)

Mazlumların ah ve feryadı, zulmedenleri rahat bırakmayacak, hiç beklemedikleri bir anda, azap onları yakalayacaktır. Allahü Teala şöyle haber verir: 'Zulmedenler, hangi akıbete döndürüleceklerini yakında bileceklerdir.'(Şuara, 227)Bu gerçek, atasözlerimizde şöyle ifadesini bulur: 'Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.', 'Mazlumun ahı, indirir şahı.', 'Eden bulur.'

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) şu uyarısına kulak verelim:

'Bir kimse, kardeşinin haysiyetine veya malına, haksız yere tecavüz etmişse, altın ve gümüş bulunmayan Kıyamet gününden önce, onunla helallaşsın. Aksi takdirde yaptığı zulüm ölçüsünde, onun iyilikleri alınıp zulmedene yükletilir.'(Riyaz'üs-Salihin)

Gerçekte zalimler, zayıf ve korkaktırlar. Onlar, kendileriyle iş birliği yapanlardan güç ve cesaret alıyorlar. Onlara verilen destek kesildiği gün, vahşet ve katliamlarını sürdüremeyecek, cinayet ve işgallere güç yetiremeyeceklerdir.

Öyleyse, temiz, dürüst ve mazlum insanlar, gizli veya açık,doğrudan veya dolaylı olarak zulmedenlerden ve zalimlere yardım edenlerden desteklerini çekmelidirler. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat ne güzel söyledi: 'Açıktan ve gizliden zalimlere destek verenler cehenneme gireceklerdir.'

Zalimlerde merhamet yoktur. Merhameti olmayanlara insanların başına çoban (idareci) yapmayın. Zalim çoban sürüsüne kurt getirir.

Şakir Tarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder